Molenschot Fotografie
Image default
Mode en Kleding

Je kleding en je omgeving

Kleren zijn allang massaproducten geworden. Vandaag de dag worden slechts enkele artikelen met zorg gekocht omdat zij als bijzonder worden beschouwd of een bijzonder hoge textielkwaliteit hebben. In plaats daarvan kopen mensen meestal meerdere goedkopere stukken tegelijk. Soms gebeurt dit heel toevallig bij een uitverkoop of in een grote supermarkt. Maar vaak hoeven we gewoon niet te beslissen over één bepaald item: We zijn aangekomen in het tijdperk van de snelle mode.

Daar zijn vele redenen voor. Het aanbod is enorm, de prijzen zijn laag, de mode en de collecties van de modehuizen veranderen voortdurend. En als dit alles niemand tot kopen heeft overgehaald, zijn de toch al goedkope goederen nog eens tegen een gereduceerde prijs als koopje verkrijgbaar.

Wat is er BIO aan mijn kleren?
Veel goedkoop producerende modehuizen bieden nu duurzame kleding aan die van “biologisch katoen” zijn gemaakt of bestempelen sommige collecties als “bewust”. Maar wat betekent “biologisch” of “duurzaam” eigenlijk op het gebied van mode? Anders dan voor ons voedsel, bestaan er geen wettelijke voorschriften voor de term “biologisch” of “ecologisch” of “biologisch” of “eerlijke kleding” voor het afgewerkte textiel. Wie betere kleren wil kopen, slaagt daar vaak niet in door de verwarrende etikettering van het textiel.

Residuen van chemische stoffen kunnen ook worden aangetroffen in kleding met het etiket “biologisch” (omdat deze vermelding vaak alleen betrekking heeft op de teelt van vezels, worden de verdere verwerkingsstappen vaak niet gedekt). Ze kunnen leiden tot gezondheidsproblemen zoals allergieën. De chemische residuen van deze kleding worden bij elke wasbeurt uitgespoeld, komen in ons rioleringssysteem terecht en tasten ons milieu rechtstreeks aan.