Molenschot Fotografie
Image default
Fotografie

De bekendste fotografen uit Nederland!

Erwin Olaf

Deze tot Ridder in Orde van de Nederlandse Leeuw benoemde fotograaf is al sinds 1980 volledig gericht op het maken van de mooiste foto’s. Hij groeide op in Hilversum en ging na zijn middelbare school naar de School van Journalistiek in Utrecht. Tijdens de studie liep hij stage bij fotograaf André Ruigrok. Erwin Olaf is tegenwoordig voornamelijk bekend om de grote hoeveelheid aan Koninklijke foto’s. En dus niet door koppelshoot Limburg.

Rineke Dijkstra

Sittard, dat is de stad waar Rinke geboren en getogen is. Internationaal staat ze vooral bekend om haar fotoserie Strandportretten, die ze gemaakt heeft tussen 1992 en 1994. Ook won Rineke Dijkstra als eerste Nederlandse fotograaf het oeuvre in de Hasselblad Award in 2017. Haar carrière begon aan de Rietveld Academie in Amsterdam, daarna was ze zeven jaar lang freelance-fotograaf in onder andere de Quote.

William Rutten

Momenteel is William veel zichtbaar op de televisie, bij onder andere Het Perfecte Plaatje – op Videoland – en bij Shownieuws – op SBS 6. Verder heeft William de laatste jaren vooral de media behaald door zijn solotentoonstelling in het Museum Hilversum. In 2020 maakte hij namelijk van 75 bekende Nederlandse mannen een zwart-wit portret. Denk dan aan: Jeroen Pauw, Johan Derksen, Peter R. de Vries en René van der Gijp.

Carla van de Puttelaar

De in Zaandam geboren Carla maakt vooral veel portretten in opdracht van zorgverzekeraar ONVZ. Maar de meeste bekendheid behaalde ze door haar vrije werk, met als kenmerk de vervreemdende sensualiteit. De meeste portretten zijn vooral – naakte – vrouwen. Carla haar inspiratie bron, is volgens haar zelf, de Gouden Eeuw. Carla maakt geen journalistieke- en reclamefotografie. Ze is namelijk volledig gefocust op esthetische foto’s.

Cynthia Boll

Sinking Cities Jakarta, dat is de serie waarmee Cynthia in 2018 de Canon Zilveren Camera mee won. De uitreiking daarvan werd gedaan door koning Willem-Alexander. Deze reportage maakte ze om de klimaatverandering vast te leggen. Aangezien Jakarta een stad is die elk jaar maar liefst 18 centimeter zakt. Zelf zegt ze erover: “De wereld een beetje beter maken door visuele verhalen te vertellen. Dat is mijn missie als fotograaf.”