Molenschot Fotografie
Image default
Gezondheid

Twee hoofdtypen collageen

Collageen is het eiwit dat in de grootste hoeveelheid in het menselijk lichaam wordt aangetroffen. Het kan aanwezig zijn in verschillende weefsels door het hele lichaam, inclusief de botten, spieren, huid en pezen. Het is het materiaal dat de organen en weefsels van het lichaam met elkaar verbindt. Collageen fungeert als een steiger om de lichaamsweefsels te ondersteunen en te structureren. Collageen is een eiwit dat stijf, onoplosbaar en vezelig van aard is. Het is goed voor een derde van alle eiwitten in het menselijk lichaam. Over het algemeen zijn de collageenmoleculen dicht op elkaar gepakt om lange, dunne fibrillen te vormen. Deze dienen als ondersteunende structuren en dienen om cellen met elkaar te verbinden. Ondanks het feit dat je lichaam collageen kan aanmaken, kan het zijn dat je op dit gebied nog steeds een tekort hebt. Om dit te bereiken, zijn bepaalde soorten collageen afkomstig van andere individuen of zelfs dieren. Vanwege de veelzijdigheid van collageen en het brede scala aan voordelen, nemen artsen over de hele wereld het op in hun praktijken. Zij kunnen het bijvoorbeeld gebruiken om onder andere uw weefsel te verjongen of het regeneratieproces te versnellen. Het kan ook helpen bij de regeneratie van uw perifere zenuwen.

Uw weefsel regenereren

Organen en andere lichaamsdelen worden gevormd uit het weefsel van het menselijk lichaam. Het is aangetoond dat het gebruik van op collageen gebaseerde membranen bij parodontale en implantaattherapie de groei van specifieke soorten bacteriën en cellen bevordert. Tijdens kaakchirurgie kunnen collageenbarrières bijvoorbeeld voorkomen dat snelgroeiende cellen rond het tandvlees migreren naar een wond in een tand, wat gunstig is. Hierdoor blijft er een ruimte behouden waarin tandcellen de kans krijgen om te herstellen. Op collageen gebaseerde membranen kunnen in deze situaties worden gebruikt om te helpen genezen en omdat ze resorbeerbaar zijn, hoeft de barrière niet operatief te worden verwijderd wanneer de primaire procedure is voltooid. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken dat het voor altijd op je tandvlees blijft zitten.

Sneller genezingsproces van vaatprothesen

Zenuwregeneratie na slagaderherstel is een tijdrovende en mogelijk onaangename procedure. Gelukkig kun je met behulp van collageenweefseltransplantaties van een donor het veel sneller genezen. Gedurende vele jaren wordt het onder andere gebruikt bij perifere zenuwregeneratie, vaatprothesen en slagaderreconstructieprocedures. Hoewel collageenprothesen compatibel zijn met het menselijk lichaam, is ontdekt dat sommige trombogeen zijn, wat betekent dat ze bloedstolsels veroorzaken. U dient hiervan op de hoogte te zijn voordat u doorgaat. Zorg ervoor dat u er eerst met uw arts over praat voordat u iets doet.