Molenschot Fotografie
Image default
Sport fotografie

Nieuwe vishengel kopen voor kunstaas

Vissen met kunstaas doe je met een spinhengel. Voor een leek, en misschien ook wel de ervaren visser, een rare naam. Deze naam komt van origine van spinners. Dit is een kunstaas met een ronddraaiend blad. Het kunstaas is sindsdien ontwikkeld, maar de naam is behouden. 

Je herkent een spinhengel door een relatie kort handvat ten opzicht van andere hengels. Een lang handvat heb je niet nodig voor het vissen op roofvis. Er komt tijdens het werpen niet veel kracht op de hengel, waardoor een grote hefboom niet nodig is. Daarbij zal de hengel ook de hele dag in de hand gehouden worden, waardoor het verminderen van gewicht erg fijn is. Daarnaast wordt een spinhengel altijd met een vismolen gevist. Ook zijn er hengels voor kunstaas die met een reel gevist worden. In de basis hangt een vismolen onder de hengel en een reel wordt gevist bovenop de hengel. Een dergelijke hengel wordt ook wel casting hengel genoemd. Een bekend merk die hierin groot geworden is, is Abu Garcia.

Als je op zoek gaat naar een spinhengel, zal je merken dat er ontzettend veel verschillende soorten spinhengels te koop zijn. Er zijn veel verschil in lengtes, werpgewicht, en natuurlijk de uitstraling van de verschillende hengels. Het laatste aspect is een erg persoonlijk en zal niet direct uitmaken voor het goed gebruiken van de hengel. 

Lengte

De lengte van een spinhengel is meestal 2,4 of 2,7m. Deze lengte geeft voldoende ruimte om goed te werpen en is nog makkelijk mee te nemen. Uiteraard zijn er kortere en langere spinhengels te koop. In veel gevallen zijn dit meer gespecialiseerde spinhengels die je als beginner niet direct zal gebruiken. De meest allround lengte is 2,4 op kleiner water. Wil je op grote meren, kanalen en rivieren vissen, kies dan een 2,7m. 

Werpgewicht

Het 2e aspect is het werpgewicht. Dit is af te stemmen op het gewicht van het kunstaas. Een hengel met een laag werpgewicht is veel flexibelere en hierdoor in staat ook licht kunstaas ver te werpen. Deze hengel is echter te slap om groter en zwaarder kunstaas goed te werpen. Uiteindelijk kan deze breken. Een te zware hengel zal echt niet lekker werpen. De hengel buigt onvoldoende om het kunstaas hoge snelheid te geven om weg te vliegen. Stem dit dus goed op elkaar af.

https://www.sportvisgigant.nl/