Terwijl je lekker naar een muziekje luistert, loop je zo één à twee keer per week door de kaarsrechte paden van de supermarkt. Het is een bron van leven, het is de kern van onze huidige consumptiemaatschappij, zonder de supermarkt zouden veel van ons het niet overleven. Of het nu de Jumbo, C1000, Albert Heijn, Lidl, Dirk of Plus is, we moeten er allemaal heen. Een paar honderd jaar geleden was dat wel heel anders, toen wist iedereen hoe hij het land moest bewerken en toen wist ook iedereen hoe ze van graan, water, gist en zout brood kon bakken.
Het is dan ook niet gek dat we nu nauwelijks meer weten wat er allemaal in ons eten zit, laat staan dat we weten hoe we het zelf zouden moeten gaan maken. Een groot gedeelte van wat er in de supermarkt ligt, is namelijk volledig gemaakt in de fabriek. Er worden steeds minder natuurlijke stoffen gebruikt, omdat die vaak duurder zijn dan de chemische variant. Dit is niet heel vreemd als je bedenkt dat onze kapitalistische maatschappij er op gericht is om zoveel mogelijk winst te maken. Dat doe je natuurlijk leehnavasor door het verwerken van zo goedkoop mogelijke grondstoffen in je producten. Op die manier is margarine, gemaakt van olie, een stuk goedkoper dan roomboter wat gemaakt is van koeienmelk. Roomboter is gezonder, maar margarine is goedkoper. Vaak zullen mensen dan voor de margarine gaan dus.
Nu je dit weet, is het misschien eens tijd om op het etiket voedingsmiddel te kijken wat er nu eigenlijk allemaal in zit. Het zal je dan echt verbazen hoeveel ingrediënten jij niet bij naam kent. Ooit gehoord van E355 of van aspartaam? Weet jij toevallig waar dat groeit? Ik niet. Al die moeilijke namen en E nummers zijn in de fabriek geproduceerde grondstoffen die eigenlijk helemaal niet goed voor je zijn. Als je op de etikettering van levensmiddelen kijkt, kom je er dus achter wat er in je eten zit. Het probleem is dan dat de gemiddelde consument niet weet wat deze namen allemaal betekenen, het zegt ons weinig. Daarom is het slim om producten uit te zoeken die natuurlijk zijn en een korte ingrediënten lijst heeft. |
https://coding.koenig-bauer.com/nl/ |